Si les èpoques de floracions es veuen acurtades a causa de les altes temperatures dels estius, l’entrada de nèctar es veurà seriosament afectada, provocant una producció de mel considerablement més baixa.
La Varroa és un àcar que parasita a sobre de les abelles debilitant el seu sistema immunitari. Va arribar a Catalunya a principi dels 80 del segle passat.
El canvi climàtic fa que les estacions de l’any es vegin afectades, quan tenim primaveres i tardors molt curtes les abelles no poden aprofitar tota la floració i l’entrada d’aliment es veurà seriament perjudicada. Les altes temperatures enregistrades els últims estius fan que les abelles pateixin molt i tinguin treball a trobar fonts naturals d’aigua.
Si no la tractem a temps la varroa es va multiplicant i pot acabar amb tot el rusc d’abelles a més de ser portadora de moltes malalties que afecten a les abelles.
La forma hexagonal és la que aprofita millor l’espai, i per tant la que pot guardar més quantitat de mel.
La mel no té data de caducitat però si te una temps de consum preferent de 2 anys des de la data d’envasat. A partir d’aquesta data la mel va perdent els seus aromes i propietats nutritives
Varia segons la tipologia de flor, i la consistència pot ser fluida, viscosa, cremosa i estar totalment o parcialment cristal·litzada.
El nèctar és un suc ensucrat que produeixen alguns òrgans de les flors, i que xuclen alguns insectes.
L’aroma i sobretot les propietats de la mel es comencen a degradar i desnaturalitzar a partir de temperatures superiors als 42 ºC.
Són insectes que no dormen mai, el que fan és baixar el ritme de treball i així descansen.
Les abelles pol·linitzen unes 170.000 espècies diferents de plantes.
És necessària la feina que fan 12 abelles durant tota la seva vida.
Una abella ha de visitar 4 milions de flors i recórrer una distància equivalent a donar la volta al món quatre vegades.